De tijd dat je als leidinggevende enkel maar bevelen moest uitdelen om dingen gedaan te krijgen is al lang verleden tijd. Vandaag willen medewerkers gemotiveerd worden en vooral en in de eerste plaats als individu behandeld worden. Tijdens deze opleiding gaan we dan ook kijken hoe je vandaag de beste resultaten kan halen bij je medewerkers.

Coachend leiding geven

In de training staat uw gedrag als coachend leidinggevende centraal. We werken met uw eigen praktijksituatie en uwcoachendleidinggeven persoonlijke leerdoelen. De training is een mix van theorie en praktijk, waarbij het accent ligt op het ‘doen’. U zult tijdens het gehele trainingstraject zoveel mogelijk coachen en gecoacht worden, steeds gevolgd door feedback. U zult na elk trainingsblok met eigen acties aan de slag gaan in de praktijk en via de leeromgeving actief blijven met het eigen maken van vaardigheden en methodieken.
De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • visie op coachend leidinggeven en op uw stijl als coachend leidinggevende
 •  verbinden van de ambities en kwaliteiten van de medewerker en de organisatie
 • coachingsvaardigheden en methodieken
 • samen inhoudelijke en ontwikkelresultaten vaststellen, volgen en toetsen
 • omgaan met weerstand en dilemma’s
 • Gemotiveerde medewerkers

Motivatie uitlokken en in stand houden is niet vanzelfsprekend. Soms willen medewerkers wel, maar is het te vroeg om hen zelfstandig aan de slag te laten gaan. Of kunnen ze het wel, maar hebben ze er geen zin in. Daar gaat coachend leidinggeven over: hoe combineer je werken aan willen en kunnen?

 • Situationeel leiding geven
 • Inschatten van taakvolwassenheid en motivatie
 • Welke leiderschapsstijl past bij welke situatie?

Voor wie
U bent leidinggevende of voert leidinggevende taken uit met resultaatverantwoordelijkheid.
Daarnaast herkent u zich in één of meer van de volgende situaties:

 • ik wil mijn medewerkers op een coachende manier aansturen wil hun zelfsturend, zelflerend en zelfoplossend vermogen vergroten
 • ik streef naar het ontwikkelen van competenties van mijn medewerkers om daardoor betere inhoudelijke resultaten te bereiken

Resultaat van de training

Na afloop kan je in elke situatie de juiste stijl en vaardigheden inzetten, zodat medewerkers hun werk graag en goed kunnen doen. Je kent je voorkeursstijl en de sterktes en valkuilen daarvan. Je geeft bewuster leiding, met minder moeite en meer plezier. Je kan medewerkers begeleiden naar meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

Vragen over de training coachend leiding geven
Heeft u vragen over de training coachend leiding geven neem dan contact op met onze deskundige trainingsadviseurs.

Maatwerk
U kunt deze training laten aanpassen aan de specifieke wensen van uw organisatie. Blikopener is een absolute specialist in het verzorgen van incompany- en maatwerktrainingen.